Bokmässan och jaktsäsong

26.10.2018 kl. 10:35

Dessa dagar går åt till olika performanser på Helsingfors Bokmässa. Tänker att det skulle vara så skönt att "bara" vara där som författare och inte behöva ta ansvar över alla diskussioner.

Men jag LOVAR att skulle jag vara där som författare hade jag tänkt exakt det motsatta, att tänk att bara få vara en anonym redaktör som ingen bryr sig om.Och författarna måste dessutom sitta i olika paneler och uttala sig om allt från fotsvamp till klimatångest, på lite vilket språk som helst.

Ifall jag känner mig nervös brukar jag alltid tänka att nåmen åtminstone är det inte på finska. De gånger det är på finska brukar jag tänka att nåmen tur att det inte live-sänds för en miljon personer och om det live-sänds för en miljon personer, ja då är det lite problematiskt.

På tal om problematiskt, Olof och jag råkade ut för en våldsam chock klockan sju i morse då vi stötte på vår granne som klätt ut sig på ett spektakulärt sätt. Strumpbyxor och tofsar och girlander. Först tänke jag att han kanske spexar lite, men det passade inte alls ihop med hans bestämda min.

Nu är et ju så att Olof är en jakthund, jag hade inte riktigt förstått det, men jag brukar ändå nicka glatt när folk frågar om vi jagar mycket och därför borde jag ha vetat att vår granne följer en gammal jakttradition där man enligt etiketten klär sig på ett visst sätt på fredagar och åker ut till ett slott och jagar. Jag var bara förvånad över att det såg ut som motsatsen till Fjällreven och mera som stilig folkdans.

Men jag tänker inte vara sämre, redan nästa vecka kommer vi, att i harmoni med Olof, iklädda tofsar, strumpbyxor och fjädrar smyga runt olika herresäten och slott. Kanske välta omkull olika djur i jaktsyfte och blåsa i olika pipor. Vad tror ni om detta?

Anne Hietanen